Βοήθεια
Τι ψάχνεις;
Θέμα
Συζήτηση
Συλλογή Υπογραφών
Ψηφοφορία
Ερώτημα προς το Δήμο
Ανακοίνωση
Απόφαση
Όλα
Σε ποιά κατηγορία;
Νέα Γενιά
Περιβάλλον
Ποιότητα Ζωής - Διοικητική Εξυπηρέτηση
Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός
Ανάπτυξη - Δημόσια Έργα - Πολεοδομία
Απασχόληση
Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη
Τουρισμός
Απόδημοι
ΑΜΕΑ
Όλες
Σε ποιά περιοχή;
Αλωνάκια
Ανθότοπος - Κηπάρι
Άργιλος
Βατερό
Εξοχή
Καλαμιά
Καρυδίτσα
Κοζάνη
Κοίλα-Νέα Καρδιά-Μελίσσια
Λευκοπηγή
Λυγερή
Μεταμόρφωση
Νέα Νικόπολη
Ξηρολίμνη
Οινόη
Πετρανά
Πρωτοχώρι
Πτελέα
Σκήτη-Κοκκιναράς
Χαραυγή
Αιανή
Αγία Παρασκευή
Κερασιά
Κτένι
Ρύμνιο
Ροδιανή
Χρώμιο
Λιβερά
Σιδερά
Μαυροδένδρι
Ποντοκώμη
Κρόκος
Αμυγδαλιά
Άνω Κώμη
Κεσαρειά
Κάτω Κώμη
Κοντοβούνι
Μηλιά
Σπάρτο
Άγιος Δημήτριος
Άγιος Χαράλαμπος
Ακρινή
Αυγή
Βοσκοχώρι
Δρέπανο
Καπνοχώρι
Κλείτος
Ρυάκιο
Πολύμυλος
Τετράλοφος
Κοιλάδα
Όλες
Προσδιόρισε ημερομηνία
2019
2018
2017
2016
2015
Όλα τα έτη
Ιανουάριος
Φεβρουάριος
Μάρτιος
Απρίλιος
Μάιος
Ιούνιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Σεπτέμβριος
Οκτώβριος
Νοέμβριος
Δεκέμβριος
Όλοι οι μήνες
Δώσε λέξη - κλειδί
 
Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία στο Δήμο Κοζάνης

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής κοινότητας των ενεργών πολιτών στο Δήμο Κοζάνης αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα εφαρμογής της ηλεκτρονικής δημοκρατίας για την πόλη μας που έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή και στους πολίτες να ανοίξουν ένα διαρκές κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους για να συνεργαστούν συστηματικά και να προάγουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα εργαλεία που είτε αυτοτελώς, είτε συνδυαζόμενα έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί σε διάφορα μοντέλα εφαρμογής της ηλεκτρονικής δημοκρατίας διεθνώς. Η σύνθεση και ο σχεδιασμός των λειτουργιών του πληροφοριακού συστήματος της ηλεκτρονικής δημοκρατίας του δήμου Κοζάνης είναι πρωτότυπα και έχουν λάβει υπόψη τους επί μέρους αποτελέσματα εφαρμογής συστημάτων ΗΔ σε διάφορους κυβερνητικούς φορείς στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Έτσι το σύστημα Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας του Δήμου Κοζάνης:

  • Παρέχει ένα κανάλι ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τους πολίτες το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις της διοίκησης σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο που αφορούν ή/και επηρεάζουν τη ζωή της τοπικής κοινωνίας καθώς και ειδήσεις και νέα που ενισχύουν τη γνώση και την παιδεία των πολιτών και που προάγουν την εμβάθυνση της σκέψης και του προβληματισμού σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικής. Δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους δημότες να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης των συμπολιτών τους αφού τους επιτρέπει να προσθέτουν τις ειδήσεις και τα νέα που ανακαλύπτουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο, τα οποία κρίνονται ότι ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία.
  • Προκαλεί το διάλογο και την διαβούλευση μέσα από την ενημέρωση. Η είδηση, το πρόβλημα, η απόφαση και ο πολιτικός σχεδιασμός γίνεται θέμα διαλόγου και αντικείμενο διαβούλευσης με τους πολίτες. Ο πολίτης ενημερώνεται, ενισχύει τη γνώση του και παίρνει θέση μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης και εμβάθυνσης στη γνώση του θέματος που τον απασχολεί.
  • Προκαλεί την επώνυμη και υπεύθυνη συμμετοχή. Οι πολίτες συμμετέχουν επειδή το επιθυμούν και συμμετέχουν επώνυμα. Η επώνυμη συμμετοχή ενισχύει τη δημοκρατία και αναδεικνύει την προσωπικότητα του καθενός. Μετατρέπει τη μάζα και τον όχλο σε σύνολο αυτοτελών και αυτόβουλων υπεύθυνων μονάδων, που λειτουργούν στο πλαίσιο της ηθικής και του σεβασμού της ελευθερίας των υπολοίπων.
  • Παρέχει το δικαίωμα του «ψηφίζειν» και της συγκέντρωσης υπογραφών για κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
  • Παρέχει ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας στον πολίτη, που διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά των διαδεδομένων ηλεκτρονικών συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου. Ο κάθε πολίτης – χρήστης του συστήματος έχει το δικό του προσωπικό χώρο στο σύστημα που οργανώνει και προβάλει σε αυτόν και σε όποιον άλλον ο ίδιος θέλει την προσωπική παρακαταθήκη των πολιτικών του ενεργειών και παρεμβάσεων.

Η Δημοτική Αρχή της Κοζάνης φιλοδοξεί μέσα από αυτό το σύστημα να αλλάξει τα δεδομένα στο δήμο και στην περιοχή μας και να δώσει στον πολίτη ένα μέσο για να συμμετέχει ενεργά στην ανανέωση και στην αναδιαμόρφωση της έννοιας της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή, να μας βοηθήσουν να τη βελτιώσουμε και να την ενισχύσουμε. Σίγουρα αξίζει τον κόπο και η επιτυχία του θα είναι κτήμα όλων μας.

Ακολουθούν κάποια κείμενα που αποδίδουν την προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος: